Relationer

 

Manipulering, förvrängning eller psykisk våld i nära relationer

Relationer

Under flera års arbetserfarenheter har J. Edner sett mönster samt observerat att relationer påverkar individens psykiska välmående samt prestationer, därför har hon breddat sin verksamhet med att hjälpa klienter utvecklas i nära relationer och där eventuella dysfunktionella anknytningsmönster finns.

Nära relationer/anknytning/prestationer

Vi blandar ofta ihop hur en person beter sig socialt i en grupp och i många fall inte tänker på skillnaden i hur en person kan bete sig i en nära relation. Det är “lätt” att vara trevlig i en social grupp, dock, behöver det ej betyda att individen beter sig på samma sätt i en nära relation. I nära relationer är det viktigt att förstå vad ens egna känsla är, uttrycka det på ett funktionellt sätt samt att man tillåter allas känslor få plats i en nära relation. Allas känslor är lika viktiga och det är viktigt att allas känslor blir bekräftade, annars sker det anpassning, vilket i sin tur påverkar ens välmående, ens egna personliga utveckling samt prestationer. För att få ett hållbart liv med prestationer i skolan/jobbet och även också ha funktionella hållbara relationer är en ekvation en måste göra medvetna val i. Anknytningsteorin är etablerad där man ser att det är viktigt att bekräfta människans alla grundkänslor, utskällningar samt skam behövs ej förstärkas för att “få respekt”, eller för att lära ut “disciplin”. Det gör bara en individ rädd, vilket i sin tur kan påverka prestationsångest och rädsla för att göra fel.

Dejtingpsykologi

Relationsmönster skapas under ens uppväxt till sina föräldrar eller anknytningspersoner. Det kan sedan yttra sig på liknande sätt i vuxen ålder i ens kärleksrelationer och dejting. Beroende på anknytning kan man bli en otrygg undvikande individ eller en otrygg ambivalent individ. De olika känslobeteendena påverkar ens beslut och beteenden i nära relationer och dejting. Det går att bryta gamla mönster med hjälp av insikter från anknytningsteorin. J. Edner hjälper klienter som har frågor kring detta. För intresse och mer information ser ni länkar nedan under bilderna, eller börja med att lyssna på podden Happy Dejting.

Manipulerande relationer/psykisk våld i nära relationer

Det fokuseras mycket/mer på mäns våld mot kvinnor i nära relationer, vilket självklart är bra och ska göras, dock, oavsett nära relation, kan det ske manipulering och gaslighting. Vid manipulering förvränger individen information, t.ex. “sådär sa jag inte”, “du måste vara förvirrad”, “du är överkänslig”, “det är ditt fel” eller håller sig inte till ämnet och skuldbelägger den andra individen samt kan ej stå för sina egna handlingar. Individen ser endast en slutgiltig konsekvens och skuldbelägger den andra, än att ta eget ansvar vad den själv har sagt och gjort under processen. Det känns som att det aldrig blir en lösning och det uppstår nya draman. Oavsett nära relation kan det ske psykisk våld t.ex. mäns våld mot kvinnor, dock, även kvinnors våld mot män, eller psykisk våld i samkönade/hbtqi relationer samt psykisk våld mot barn i nära relationer. Med andra ord, det behöver inte bara vara mannen som använder sig av våld i nära relationer, det kan även vara en kvinna som döljer det genom förvrängningar väldigt bra, men ej använder sig av fysisk våld. I en relation där kontinuerliga förvrängningar, manipulering, känslomässig försummelse samt kränkningar har skett har individen blivit systematiskt utsatt för trauman som aldrig har tillåtits bearbetas. För vidare information se länkar nedan eller vid frågor kontakta J. Edner.

Vad händer bakom stängda dörrar? Håller personen en fasad?

Manipulering/gaslighting